sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Valtakunnan johtava cräft- ja kulttiblogisti, trendsetteri, kansainvälinen seikkailija ja renassanssinero Arde...







... on myös vekkuli sanain tapiiri ja kielen virtuoosi, nerokkaiden ilmaisujen, erityisesti oluen aromia ja makua kuvailevien attribuuttien luoja; kuka nyt ei vaikkapa peräkärryä tuntisi!

Olutta ynnä sen ominaisuuksia, erityisesti flavoria, so. aromia, tuoksua ja makua kuvailevan termistön, etenkin attribuutiston tulee olla, ja se onkin, yleismaailmallista, yleistajuista ja -inhimillistä.

Niinpä oluen aistinvaraiseen arviointiin ja kuvailuun on kehitetty kansainvälinen termistö ja attribuutisto, "Oluen flavoripyörä". Flavoripyörän kehältä ja sektoreilta löytyvät yleisimmät oluessa esiintyvät aromit, tuoksut ja maut, niin hyvässä kuin pahassa, ryhmiteltyinä kemiallisen taustansa ja syntytapansa mukaan.

Erityisesti oluen makuvirheiden, so. kelvottoman kaljan, kuvailussa yleistajuisuus ja -maailmallisuus on tärkeää; pahvimainen, tunkkainen, viemärimäinen, palanut kumi, mattoliima, keitetyt vihannekset, keitetty kaali, selleri ja muut juurekset, äyriäisten keitinvesi, lihaliemi... Mitäheitänytolikaan.

Tällaisten kuvailevien attribuutistojen on hyvä elää ja kehittyä, pysyä ajan hermolla, sillä oluenkuluttajain ja -harrastajain nykysukupolvi tuskin tietää, mitä on, tahi oli, vaikkapa bakeliitti ja miltä se döfaa, etenkin jos kuuma juotoskolvi sitä snadisti gärtsää...

Uusia kelpo refrerenssejä ja attribuuteja kannattaa siis lanseerata niiden ilmaantuessa, niin kansainvälisesti kuin kansallisestikin.

Saimaan Juomatehtaan, sittemmin Saimaa Brewing Company'ksi nimensä kansainvälistäneen mikkeliläisen tuotantolaitoksen ja paskantamon tekeleitä on alusta alkaen, vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen, steady-state -tyyliin leimannut jo teollisuusstandardin luonteen saavuttanut hapettunut pahvinen tunkkaisuus ja aromihumaloinnin totaalinen epäonnistuminen; kaiken kaikkiaan melkoinen makuvirheiden kauhugalleria!

Kosmopoliitti-sankarikaljoittelija Arde on nyt blogissaan lanseerannut "Saimaa-tyylisen epäonnistuneen aromihumaloinnin". Niin ikään Arden mukaan seinäjokelaista Mallaskosken Panimoa uhkaa "ns. saimaallistuminen". Kun siis kelpo-oluistaan tunnetussa panimossa ja prosessissa asiat ja kaljat alkavat mennä päin persettä, kyse on saimaallistumisesta...



Traagisin saimaallistumisen tahi peräti saimaantumisen uhri, ei vähiten tapahtumain brutaalin luonteen tähden, on itseoikeutetusti Malmgårdin Panimo, jonka nimellä [!!!] Saimaa Brewing Company toukokuussa 2018 aloitti Saimaa-tyylisen tunkkaisen pahvikaljan massatuotannon Mikkelin tuotantolaitoksessaan, tunnetuin seurauksin...





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti